Świadomość żywności

Na rynku rządzi konsument, ale tylko wtedy jeśli jest konsumentem świadomym, który zna swoje prawa, a także obowiązki producenta. Producenci bardzo często wykorzystują naszą niewiedzę i zwodzą nas napisami na opakowaniach. Na przykład zamiast ser piszą na opakowaniu śmietankowy, co powoduje, że nasza podświadomość podpowiada nam, że jest to ser śmietankowy, ale tak naprawdę w ten sposób producenci mogą nam sprzedać coś chemicznego co ser tylko przypomina. Należy zatem zawsze czytać skład naszych produktów. Jeśli zaś produkt nie ma etykiety nie wszystko jest stracone. Należy wiedzieć, że w sklepie spożywczym, w którym wędliny leżą za szybą możemy poprosić o informacje z ilu procent mięsa składa się nasza szynka. Często okazuje się, że nasza szynka nie jest nawet w pięćdziesięciu procentach z mięsa jakby nam się mogło wydawać. W przypadku owoców, na pewno możemy odrzucić te, które są równe kształtne i wszystkie wyglądają tak samo. Przy czytaniu etykiet warto zrobić sobie listę składników szkodliwych i kierować się zasadą im krótszy skład tym lepszy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.